BirthCoach is een sociale onderneming opgericht door bevlogen artsen. Ons doel? Zwangeren krachtiger hun bevalling in laten gaan.

Anne-Claire Musters en Martine Wassen oprichters BirthCoach. Ontwikkeling BirthCoach VR en BirthCoach app. Virtual Reality pijnbestrijding zwangeren

BirthCoach is opgericht en ontwikkeld door gynaecoloog Martine Wassen en Anne-Claire Musters, arts-assistent in opleiding tot gynaecoloog en arts-onderzoeker. Jarenlang zagen ze het gebruik van pijnbestrijding tijdens de bevalling toenemen: van 2005 tot 2023 met bijna 20%. Daarnaast ervaren steeds meer vrouwen angst voor de bevalling. Eén op de drie vrouwen kijkt negatief terug op haar bevalling.

Een artikel over de toepassing van virtual reality (VR) bij kinderen in een brandwondencentrum, waarbij pijnscores met 70% verminderden, maakte Martine nieuwsgierig. Wellicht kon VR ook in de verloskunde werken? Met deze onderzoeksvraag is ze samen met Anne-Claire gestart. Het begin van een inspirerende reis.

 

 

Martine Wassen en Anne-Claire Musters oprichters BirthCoach BV

Verbluffende resultaten

Met wetenschappelijk onderzoek toonden Martine en Anne-Claire aan dat het gebruik van virtual reality (VR) pijn en angst fors vermindert. De tevredenheid over het gebruik van VR tijdens de bevalling was meer dan 96%: een verbluffend resultaat. Maar de juiste software, specifiek ontwikkeld voor zwangeren, ontbrak.

“Mijn droom was om een tool te ontwikkelen waardoor de vraag naar medicamenteuze pijnbestrijding kan afnemen. Een oplossing die bijdraagt aan een betere en positieve bevalervaring, waarbij de vrouw zelf de regie heeft”.
Martine Wassen
Gynaecoloog en hoofdonderzoeker

Overtuigd dat VR een effectief middel is om tijdens de zwangerschap en bevalling te gebruiken, hebben Martine en Anne-Claire de sprong naar het ondernemerschap gemaakt. Ze ontwikkelden de eerste en enige VR-software speciaal voor zwangeren: BirthCoach VR (aanvankelijk BirthVR). Samen met zwangeren en professionele partners. Nu combineren ze het ondernemerschap met hun werk in het ziekenhuis.

Ademhaling en meditatie

Na de introductie en implementatie van VR in diverse ziekenhuizen en eerstelijns verloskundigenpraktijken ontstond meteen een nieuwe behoefte: de ontwikkeling van een app voor de mobiele telefoon. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat regelmatig mediteren en ademhalingsoefeningen leiden tot onder andere meer ontspanning, minder angst, meer concentratie en meer regie over de bevalling.

Thuis oefenen met mediteren en ademhalen is belangrijk als voorbereiding op de bevalling, zagen Martine en Anne-Claire. Zo ontstond de BirthCoach app, speciaal voor tijdens de zwangerschap. Een kwalitatief hoogwaardige app voor iedere zwangere. Doorlopen van het programma in de app draagt bij aan een betere voorbereiding en daarmee aan een betere ervaring tijdens de bevalling. De app is geen vervanging van de VR-ervaring, maar een aanvulling daarop.

Artsen met een missie

Martine en Anne-Claire zijn twee innovatieve en creatieve artsen die nieuwe technologieën ontwikkelen binnen de geboortezorg. Hun drive? Om zwangeren tijdens hun zwangerschap zo goed mogelijk voor te bereiden op de bevalling. Daardoor ervaar je als zwangere meer regie en controle, met minder angst en pijn. En uiteindelijk een prachtige en unieke bevalervaring.

 

 

Team

Maak kennis met ons team van experts. Op basis van wetenschappelijk onderzoek, kennis, ervaring en richtlijnen dragen zij bij aan de inhoud van BirthCoach VR en de BirthCoach app.

Martine Wassen BirthCoach

Martine Wassen

Gynaecoloog
Oprichter BirthCoach

Door jarenlang onderzoek naar onder andere pijnbestrijding tijdens de bevalling heeft Martine meer dan 50 publicaties op haar naam staan. Haar ambitie is om een bijdrage te leveren aan jouw empowerment. De oprichting van BirthCoach en de ontwikkeling van BirthCoach VR en de BirthCoach app helpen haar om die ambitie waar te maken.

Anne-Claire Musters BirthCoach

Anne-Claire Musters

Gynaecoloog in opleiding
Oprichter BirthCoach

Anne-Claire doet onderzoek naar het gebruik en het effect van virtual reality (VR) in de verloskunde. Daarnaast werkt ze met veel plezier aan BirthCoach. De app en VR-ervaring helpen je met een betere voorbereiding en beleving van de bevalling. Heerlijk, vindt Anne-Claire, om daar met haar werk, praktijkervaring en wetenschappelijk onderzoek aan bij te dragen.

Pascale Bruinen Academie voor Zelfherstel

Pascale Bruinen

Meditatie coach
Academie Zelfherstel

Jarenlang was Pascale werkzaam als officier van justitie. Sinds 2016 is ze spreker, schrijver en coach, gespecialiseerd in gezondheidsbevordering door mindsetoptimalisatie. Pascale is eigenaar van de Academie voor Zelfherstel. Haar kennis en expertise zie je terug in de meditaties en visualisaties van de BirthCoach app.

Ruben Dingemans voice-over

Ruben Dingemans

Voice-over

Ruben is een Nederlands- en Engelstalige voice-over, presentator en moderator met veel ervaring in de zorg. Zo volgde hij aanstaande moeders voor Cordaid en is een terugkerende stem voor Jeugdzorg Friesland. Laat je door zijn warme stem begeleiden in de BirthCoach app en BirthCoach VR.

Mounya Dahma

Mounya Dahma

Voice-over

Mounya is voice-over en podcast-editor. Als moeder kan ze zich goed verplaatsen in jou als zwangere. Mounya heeft een warme en vriendelijke stem: de ideale kompaan om je in BirthCoach VR te begeleiden en te coachen.

Naomi Satijn

Verloskundige

Naomie is moeder van 3 kinderen en een bevlogen verloskundige. Ze heeft sinds 1 januari 1999 haar eigen verloskundige praktijk in Eijsden. In de mini-podcastserie in de BirthCoach app deelt ze haar kennis en ervaring met jou.

Jonas Ellerbrock podcast stuitligging BirthCoach app

Jonas Ellerbrock

Gynaecoloog

Jonas werkt als gynaecoloog in Zuyderland Medisch Centrum. Hij doet promotieonderzoek naar suikerziekte en metabool syndroom in de zwangerschap. Daarnaast zet hij zich in voor digitalisering binnen de geboortezorg. Als expert binnen de verloskunde geeft hij jou voorlichting en advies over stuitligging in de zwangerschap.

Michelle Feijen plastisch chirurg MOOI kliniek Earwell

Michelle Feijen

Plastisch chirurg

Michelle is plastisch chirurg in Zuyderland Medisch Centrum en de MOOI kliniek. Naast haar werk als plastisch chirurg heeft ze een bijzondere interesse in gezonde leefstijl en voeding. Ook is ze specialist in EarWell, een systeem waarmee oorafwijkingen bij baby’s gecorrigeerd kunnen worden. Michelle adviseert jou in onze mini-podcast over wondgenezing en littekens.

Josje Langenveld BirthCoach podcast hoge bloeddruk

Josje Langenveld

Gynaecoloog

Josje deed tijdens haar opleiding tot gynaecoloog onderzoek naar hoge bloeddruk in de zwangerschap. Haar aandachtsgebied binnen de verloskunde is prenataal onderzoek en echografie. Zinnige en doelmatige zorg is een van haar passies in haar werk als arts. Josje vertelt in de mini-podcastserie over hoge bloeddruk en zwangerschap.

Danne Boterenbrood

Danne Boterenbrood

Gynaecoloog in opleiding

Danne is gynaecoloog in opleiding en heeft daarnaast jarenlang op hoog niveau gesport. Naast haar opleiding doet ze onderzoek naar de invloed van de menstruatiecyclus op topsporters. Als moeder van 2 dochters, arts en triatlete deelt zij in de BirthCoach app haar passie over sporten en bewegen in de zwangerschap met je.

Geïnteresseerd?

Wil jij ook werken met BirthCoach VR of gebruikmaken van de BirthCoach app?
Kijk voor meer informatie op onze support-pagina of stuur ons een bericht via het contactformulier.