Martine Wassen

Waarom mediteren?

Bevallen met BirthCoach VR? Lees hier meer over het effect van meditatie.

Meditatie is een techniek die zorgt voor rust, ontspanning en bewustwording van het lichaam. Je verlegt je aandacht van je omgeving naar jezelf. BirthCoach VR biedt diverse ontspannings-, concentratie- en ademhalingsmeditaties aan om in de zwangerschap te doen. Ga ontspannen liggen of zitten in een rustige omgeving en kies één van de zeven zwangerschapsmeditaties. Geniet van een geleide meditatie op het strand of in de bergen, kom helemaal tot rust en bereid je onbewust voor op de bevalling.

H‍erhaaldelijk mediteren

Herhaaldelijk mediteren tijdens de zwangerschap leidt tot blijvende veranderingen in de activiteit van de hersenen en zorgt ervoor dat je beter in staat bent om te mediteren en de ademhalingsoefeningen toe te passen tijdens de bevalling.

De bevalling bestaat uit verschillende fases. De module “ik ga bevallen” is speciaal ontwikkeld om te gebruiken tijdens de verschillende fases.

De verschillende fasen

De eerste fase noemen we de latente fase. Weeën in deze fase zorgen ervoor dat de baarmoedermond platter, zachter en soepeler wordt. De weeën duren vaak 30 tot 50 seconden, komen onregelmatig en wisselen in kracht. Tijdens deze fase is het belangrijk om zoveel mogelijk te ontspannen en afleiding te zoeken. “Mijn bevalling begint” is een meditatie en hypnobirthing oefening die zorgt voor diepe ontspanning. Deze oefening wordt in de latente fase aangeraden om te gebruiken.

De latente fase gaat op een gegeven moment over in de actieve fase, ook wel de ontsluitingsfase genoemd. Ontsluitingsweeën zorgen ervoor dat de baarmoedermond ver genoeg opengaat om de baby geboren te laten worden. Deze weeën duren vaak 60-90 seconden en komen zo om de 3 à 4 minuten. Gebruik je ademhaling om de wee weg te zuchten. De eerste centimeters van de ontsluiting gaan meestal langzamer dan het laatste stukje ontsluiting. Tijdens het eerste gedeelte van de actieve fase kun je de VR onderwateromgeving gebruiken, deze bevat ademhalings- en pufoefeningen voor tijdens de wee en helpen je te ontspannen tussen de weeën door. “Ik heb ontsluitingsweeën” is een meditatie waarbij de focus ligt op ademhaling en coaching. Deze oefening wordt in de actieve fase aangeraden om te gebruiken.

Tijdens het laatste gedeelte van de actieve fase ga je meer druk op de vagina en anus ervaren. Het hoofdje van de baby drukt nu in je bekken tegen de bekkenbodemspieren, de endeldarm en je stuitje aan. Dit veroorzaakt het drukgevoel en de persweeën. Jouw verloskundige of arts zal, indien nodig, controleren of er sprake is van 10 cm ontsluiting. Voor het laatste gedeelte van de actieve fase kun je de “Mijn kindje is er bijna” module gebruiken, deze bevat gerichte pufinstructies op het moment dat jij een wee krijgt.

Waarom mediteren met BirthCoachVR?

  • Meer ontspanning tijdens de bevalling
  • Minder pijnervaring tijdens de bevalling
  • Minder stress en angst ervaring
  • Onbewust verbeteren van je ademhaling
  • Verbeteren van je focus

Andere artikelen

BirthCoach app

‘Dit heeft me echt geholpen’

Ik vond het heel fijn om echt iets praktisch te kunnen doen tijdens mijn zwangerschap. Ik had geen ervaring met mediteren ...

BirthVR onderzoek BMC

VIREL; a qualitative study

There is increasing evidence that virtual reality (VR) is effective in the reduction of labour pain. The implementation of...

BirthCoach VR bevalling

Bevallen met Virtual Reality

Bron: Nederland Tijdschrift Obstetrie en Gynaecologie. Virtual Reality (VR) is een virtuele werkelijkheid die ontstaat doo...

Bevallen met BirthCoach VR

‘Een perfecte uitkomst’

“Na het afzetten van de VR bril bij de laatste keer gebruik kreeg ik persweeën en werd heel snel daarna onze zoon g...