Martine Wassen

‘Het haalt echt de scherpe kantjes eraf’

Jenny bevallen met Virtual Reality ervaring in de LINDA

LINDA. Jenny (32) beviel met een VR bril op: ‘Ik kan het iedereen aanraden.’ Iedere vrouw ervaart een bevalling anders en niet alle vrouwen willen hun kind op dezelfde manier ter wereld brengen.

08.03.2023 | 07:00 UUR | FLOORTJE VAN GAMEREN

Hoe ga je bijvoorbeeld om met de pijn? Jenny uit Maastricht deed dat door een VR-bril op te zetten op het moment dat de weeën begonnen.

Het Zuyderland Medisch Centrum in Limburg startte in 2020 met een onderzoek waarbij vrouwen die moeten bevallen een VR-bril krijgen, zodat ze minder pijn ervaren.

VR-bril

“Mijn eerste bevalling was ontzettend pijnlijk, eigenlijk traumatisch als ik er zo aan terugdenk”, vertelt Jenny. “Door de enorme pijn was ik bang dat de bevalling van mijn tweede kind weer zo’n ramp zou worden.”
Daarom is ze op zoek gegaan naar een manier die haar door de weeën heen zou helpen. “Via mijn verloskundige kwam ik op de VR-bril. Ik mocht deze mee naar huis nemen en zodra de weeën zouden beginnen, kon ik de bril opzetten. Baat het niet dan schaadt het niet dacht ik.”

Rustgevende wereld

Door de VR-bril komen vrouwen in een rustgevende wereld terecht. Je kunt over het strand lopen, onder water zwemmen of op een hoge berg staan. Tegelijkertijd hoor je een rustgevende stem praten. “Toen de weeën begonnen heb ik de bril opgezet. Bij mijn eerste bevalling was er veel meer afleiding en kon ik me niet goed concentreren op een wee. Als iemand tegen mij praatte, bijvoorbeeld, was ik er weer helemaal uit en leek de pijn erger.

“Door de VR-bril zat ik volledig in mijn eigen bubbel.” Jenny, bevallen met de VR bril

Toen de weeën erger werden moest Jenny naar het ziekenhuis. “De hele rit had ik de bril op, mijn man vertelt er achteraf lacherig over. De verloskundige duwde mij in een rolstoel door het ziekenhuis, en best wat mensen keken vreemd op toen ze mij met die bril op voorbij zagen komen. Het moet ook wel een plaatje geweest zijn.” Ook tijdens de bevalling hield Jenny de bril op. “Een bevalling blijft pijnlijk, maar het heeft voor mij echt de scherpe kantjes ervan afgehaald. Ik kan het iedereen aanraden.”

Pijnbestrijding

De software in de bril is ontworpen door gynaecoloog Martine Wassen, samen met arts-assistent Anne-Claire Musters. Wassen kwam op het idee van de VR-bril toen ze een artikel las over het succesvol inzetten van virtual reality voor de pijnbestrijding bij kinderen in een brandwondencentrum. Daar ervoer ruim twee derde van de kinderen dankzij de ‘virtuele’ afleiding minder pijn. Wassen wilde weten of hetzelfde gold bij bevallende vrouwen. Na experimenten waarbij meer dan twintig vrouwen bevielen met de bril op, bleek inderdaad dat er minder pijn werd ervaren. Gemiddeld gaven de vrouwen een pijnscore die twee punten lager is dan gemiddeld.

Fotografie door Shelby van captured by luna

Lees op Linda.nl

Andere artikelen

BirthCoach app

‘Dit heeft me echt geholpen’

Ik vond het heel fijn om echt iets praktisch te kunnen doen tijdens mijn zwangerschap. Ik had geen ervaring met mediteren ...

BirthVR onderzoek BMC

VIREL; a qualitative study

There is increasing evidence that virtual reality (VR) is effective in the reduction of labour pain. The implementation of...

BirthCoach VR bevalling

Bevallen met Virtual Reality

Bron: Nederland Tijdschrift Obstetrie en Gynaecologie. Virtual Reality (VR) is een virtuele werkelijkheid die ontstaat doo...

Waarom mediteren?

Bevallen met BirthCoach VR? Lees hier meer over het effect van meditatie. Meditatie is een techniek die zorgt voor rust, o...